Allah bir mani vermezse ve festivale gideceğim yoldaşlarım(ablam ve eniştem) dötlük yapmazsa kesinlikle orada olucaz :)
Nasıl geçicek acaba çok merak ediyorum. İlk olduğu için bi hazırlık yapmadan gidicez bakalım yaşayıp öğrencez :) zaten boyozlar ve yumurtalar festival kapsamında dağıtılcakmış bir de çay sanırım.
Hım boyoz ne derseniz?
Birgün İstanbul'da bir pazarda gezinirken boyoza benzetipte bak birde sadece izmir'de satılıyor derler, işte burda da buldum diyip aldığım fakat boyozla alakası olmıyan bişi yedikten sonra evet len bu sahiden sadece İzmirimin bir lezzeti dediğim, bana evimi ve memleketimi özlettiren yiyecek.
Bülent Ersoy'un hiç üşenmeyip kahvaltıya, uçakla İstanbul'a yetiştirttiği tat.
Boyozun ne kadar lezzetli ve sadece bize has oluşu sanırım anlaşıldı :)
Bu da festival tanıtımından;
Festivalde neler mi var ?
30 bin boyoz ,5 bin haşlanmış yumurta, çay ,müzik, çimlerin üzerinde pazar kahvaltısı sonrasında gazete okuma ve türk kahvesi keyfi...
Yer : Alsancak Vapur İskelesi önü
Tarih : 6 mayıs pazar sabahı ....
Saat : 11 :00 -15: 00 arası
Ayrıca festivalde boyoz yeme yarışıda yapılacaktır...
Bu festivaldeki amaç boyozu tanıtmak hak ettiği değeri alması ve boyozu markalaştırmak..
Boyoz nedir ?
Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.
Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.Karşıyaka'da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'dır.
Erdem Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
NOT:Boyoz tarifi verilmiş ama bu evde yapılabilir bişi diil ve evde boyoz yapanını ne duydum ne gördüm :) siz hazır alıp yiyin hakkını verin bu yiyeceğin.
Düzeltme(7 Mayıs 2012): Festival oldu bitti ve festivalden görüntüleri görmek için tıklayın.
6 yorum:
İlk kez geçen yıl Aydın'da aldım yedim. Televizyondan duymuştum daha önce de. :)) Nerden bilsin elin Marmaralısı boyozu. O ne ki?! diye önyargıyla yaklaşmıştım tabii. Yediğim fena değildi ama gerçek boyoz muydu bilemeyeceğim. Tarifine uyuyor ama. :)) Ama hala yumurtayla nasıl yenir anlamış değilim. Onu denemeye cesaret edemiyorum bir türlü.
Elif; yediğin şey boyoz mu bende bilemiyorum börek böreğe benzer dıştan ama içten farklı :)
Yumurtayı sorma ya benim afedersin midem kalkıyor yani o gün umarım festivalde o görüntü ve koku bana sıkıntı yaşatmaz inşallah ben bu ikiliyi sevmiyorum çünkü.
Ama boyoz-yumurta ikilisi bir klasik olmuş.
İşte bende de oturmuyor nedense. Hiç onunla o yenir mi diyorum. Ama vardır herhalde bir bildikleri. O kadar da geliyorum İzmir'e. Bir de orda yiyeceğim, bakalım nasılmış. Bu arada 1 saat uzaklıktayım sadece. Kuşadası'nda okuyorum. :P
Elif; ne güzel ya Ada'dasın demek. Benim orada akrabalarım var. Kuzenim hatta Ataköyde çalışıo bak ayakkabı neim işin olursa :)
:) Tamam, sağol. Ayakkabı arıyorum zaten. Uğrarım bir ara. :))
Benim eşim ve ailesi İzmir'li, hiç duymamıştım boyozu. Sizin adınıza festival için çok sevindim, umarım güzel geçer, pek de merak ettim boyozu, en kısa zamanda tatmak istiyorum ben de :)
Yorum Gönder